25 Temmuz 2016 Pazartesi

Saksı Sebzelerinde Son Durum

Süs biberi, fesleğen, kekik ve domates ile tamamladığım saksı sebzeleri dörtlümde müspet gelişmeler söz konusu.

Süs biberleri şu ana kadarki en istikrarlı sebzem diyebilirim. Düzenli olarak büyüyorlar ve çabuk gelişiyorlar. Yalnızca kızaran ve yumuşayan biberleri, bir seferde 4-5 adedi geçmeyecek şekilde koparıp sofraya koyuyorum ve bunu üst üste 3-4 haftadır yapabiliyorum. Zaten aşırı derecede acı olduklarından fazla tüketilmiyorlar. :)


Bitki daha en baştan kökünden iki ana dala ayrılmıştı, dallardan bir tanesi diğerine oranla daha çok biber veriyor ancak randımansız olanı kesersem güçlü olan da saksıda çok komik görünecek, dolayısıyla güçler ayrılığı ilkesine bağlı bir biçimde yaşamlarına devam ediyorlar. 
Toprak bakımı olarak haftada bir olmak üzere toprağını köke zarar vermeden hafifçe kaldırıyorum ve sulama suyuna 1-2 damla 8-8-8 formüllü sıvı gübre damlatıp suluyorum.

Fesleğenler satın alırken tereddüt ettiğim ancak toprağı sevmesinden mi yoksa suyu bol bulmasından mı nedir sıfır sorun politikasıyla büyüyüp giden bitkilerim oldular. Bütün saksılarımda aynı toprak-torf karışımını kullanıyorum ve şimdiye dek hiç sorun yaşamadım. Fesleğenleri sıkça budamak gerekiyor ancak diğer sebzeler kadar çok kullanılmadığından şimdilik yanaşmıyorum. Öyle ki yakın zamanda çiçek bile açtılar. Kendilerini henüz makarna sosu olarak kullanmadık ancak salatalara harika eşlik ettiğini söylemeliyim. 
Toprak bakımı olarak yine haftalık sıvı gübreli sulama ve toprak kaldırmadan başka bir bakım istemiyor.


Kekikler :( İki hafta önce bir paket kekik tohumu alıp onları plastik bardaklara ekmiş ve evde sera simülasyonuyla çimlendirmeyi başarmıştım. Ancak işler planladığım gibi gitmedi. Maalesef kekik fideleri toprağa bir türlü tutunamadılar ve öldüler. Sanırım buna ekim yaptığım hafif ve dağılmaya müsait toprak sebep oldu. Tohumdan bitki yetiştirmek çok zahmetli, çok dikkatli sulama isteyen bir işmiş, tecrübe ettim. Bütün bitkilerimde istikrar sağlayana dek bir daha girişeceğimi sanmıyorum. Kekik için ayırdığım saksıya iki adet dağ kekiği fidesi ektim bugün, kokusu ve tadı tam istediğim gibi. 


Dağ kekiğinin en güzel tarafı ihtiyaç duyduğunuz ölçüde dallarını kesip, yaprakları daldan sıyırarak ister taze ister kuru olarak kullanabilmeniz. Toprağına alıştığında yarı yarıya budayıp, kuruttuktan sonra da toz baharat olarak kullanmayı düşünüyorum.

Bunlardan üç fide almıştım, ikisini kendi saksıma ekip üçüncüyü de sevdiceğime hazırladım. :)

"Sevgiliye saksıda bitki hediye etmek" konulu çalışmam. ;)

Cherry domatesler sessiz sedasız büyüyüp şimdiden yenecek kıvama geldiler bile. Fesleğenlerle birlikte ciddi anlamda su arsızı olduklarını söylemeliyim. Sulama rutinini belli aralıklarla azaltarak domateslerin büyümelerini sağlamak bu cinsin püf noktasıymış, yeni öğrendim. 
Bu domateslerin iki türünü satıyorlar; biri boya gidenler, diğeri de bodur kalanlar. Benimkiler bodur, dolayısıyla toprağa oldukça yakın ve sık yetişiyorlar. Bu özelliği yüzünden gelişimlerini takip etmek biraz zor ancak yakın zamanda yapacağım mini hasat sayesinde daha planlı bir büyüme olacağını düşünüyorum. Üzerlerindeki yapraklar da sanıyorum bütün gün tepede duran yakıcı güneş yüzünden sıklıkla kavruluyorlar ancak bir yandan da domatesleri yanmaktan koruyorlar, o yüzden ellemiyorum. Sadece tamamına yakını kurumuş ya da çürümüş olanları topluyorum.

Hey maşallah be! :)

Toprak bakımı olarak fesleğen ve biberlere uyguladığım metodu aynen uyguluyorum, şu ana kadar her şey yolunda gidiyor.

Bundan yaklaşık 1-1,5 ay kadar önce sadece süs biberi ile başladığım saksıda sebze yetiştiriciliği, hem toprak, saksı ve fide fiyatlarının uygunluğu, hem verdiği haz, hem de elverişli havalar sayesinde benim için vazgeçilmez bir hobiye dönüşmüş durumda. Her sabah kalktığımda ilk işim gidip sebzelerimi kontrol etmek ve üzerlerindeki ölü yaprakları temizlemek oluyor. Akşam da yemek sonrası hava karardığında sularını vermek ve kokularını doya doya içime çekmek kendimi iyi hissettiriyor. 
Dışarıdan zahmetli gibi gözüken ama saksıya ekimden sonrası oldukça basit bir rutin olan bu uğraşı herkese tavsiye eder, yetiştirmekte olduğum ürünler hakkındaki nacizane tecrübelerimi de arzu edilirse paylaşmak isterim. 

Sevgiler:)

Hiç yorum yok: